pills

Behandel­mogelijkheden

In elke fase die u met uw uitgezaaide melanoom doormaakt, zullen u en uw behandelteam samenwerken om de juiste behandeling voor u te vinden. De keuze kan bijvoorbeeld afhangen van:

  • Hoe fit en gezond u bent
  • Uw persoonlijke doelen en plannen
  • De locatie van de secundaire tumoren (uitzaaiingen)
  • Uw symptomen
  • De behandelingen die u al eerder heeft gekregen
  • De kenmerken van uw uitgezaaide melanoom

De behandelingen van tegenwoordig zijn heel doeltreffend. Uw behandeling is erop gericht uw tumor zodanig te laten slinken dat uw orgaan gewoon kan blijven functioneren. De behandeling is ook bedoeld om het melanoom onder controle te krijgen zodat u zich beter voelt en gewoon uw leven kunt blijven leven.

Algemeen gesproken valt een werkzame behandeling in een van deze vijf categorieën:1,2

Doelgerichte therapieën
Sommige vormen van kanker worden veroorzaakt door mutaties (veranderingen) in de genen die uw DNA vormen. Deze gemuteerde (veranderde) genen geven de cel onjuiste aanwijzingen, waardoor deze ongecontroleerd gaat groeien en delen. Uw arts kan een klein monster van uw tumor nemen om te zien of deze bepaalde genetische mutaties bevat. Bepaalde geneesmiddelen (gerichte therapieën genaamd) kunnen deze mutaties ‘uitzetten’. Maar niet elk uitgezaaid melanoom wordt veroorzaakt door deze mutaties, dus gerichte therapieën werken niet voor iedereen.
Immuuntherapie
Uw immuunsysteem beschermt u tegen virussen, bacteriën en schimmels die uw lichaam binnendringen en ook tegen verwoestende kankercellen. Immuuntherapieën kunnen helpen het immuunsysteem te activeren, wat uw lichaam een boost geeft om de kankercellen te vernietigen. Sommige immuuntherapieën versterken de activiteit van T-cellen (een bepaald soort witte bloedcellen die infecties en kankercellen bestrijden). Andere immuuntherapieën stimuleren het immuunsysteem in het algemeen.
Chemotherapie
Chemotherapie kan de afmeting van uitgezaaide melanomen doen slinken, waardoor de klachten minder kunnen worden. Chemotherapie wordt meestal gedurende een paar dagen gegeven, gevolgd door een pauze van 3 of 4 weken. Dan wordt het weer een paar dagen gegeven, en deze cyclus wordt meerdere malen herhaald (zolang er geen ondraaglijke bijwerkingen zijn).
Radiotherapie
Radiotherapie (bestraling) kan er bij sommige uitgezaaide melanomen voor zorgen dat ze slinken. Ook dit kan de klachten verminderen.
Operatie
Een chirurg kan misschien sommige of alle uitzaaiingen verwijderen. Ook het verwijderen van sommige uitzaaiingen in longen of lever is wellicht mogelijk. Er zijn ook voorbeelden van mensen die geopereerd zijn met melanoomuitzaaiingen in de hersenen.

In de loop van de tijd kunnen uitgezaaide melanomen resistent worden tegen een bepaalde behandeling en weer beginnen te groeien. Er kan een nieuwe metastase (uitzaaiing) verschijnen in een ander deel van het lichaam, dus de meeste mensen met uitgezaaid melanoom hebben meerdere van deze behandelingen nodig. Daarnaast hebben sommige mensen de mogelijkheid om mee te doen aan een klinisch onderzoek waarin een nieuwe behandelmogelijkheid wordt onderzocht. Uw behandelteam zal u laten weten of dit een optie voor u is.

  1. American Cancer Society. Treatment of skin cancer by stage. Te raadplegen op: http://www.cancer.org/cancer/skincancer-melanoma/detailedguide/melanoma-skin-cancer-treating-by-stage. Geraadpleegd december 2016.
  2. Cancer Research UK. Coping with the symptoms of advanced melanoma. Te raadplegen op: http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/type/melanoma/treatment/advanced-melanoma. Geraadpleegd december 2016.

U verlaat de website

U staat op het punt Melanoominfo.nl te verlaten. Vanaf dit moment is Roche niet meer verantwoordelijk voor de geleverde content.