Roche-2189

Diarree

Sectie: Bijwerkingen

Er zijn verschillende factoren (infectie, uitzaaiingen, overmatig gebruik van laxeermiddelen enzovoorts)1 die diarree kunnen veroorzaken.

Laat het uw behandelteam weten als u last krijgt van diarree. Ze kunnen dan onderzoeken wat de oorzaak is en u helpen met de behandeling ervan.

Als uw behandelteam denkt dat er misschien een andere reden is voor uw diarree, kunnen ze die opsporen door pathogenen (ziekteverwekkers) te onderzoeken in de ontlasting. Ze kunnen een diarreeremmer voorschrijven of een middel adviseren dat u zelf kunt kopen bij de drogist of apotheek. Neem nooit iets in, ook geen zelfhulpmiddelen die u zonder recept kunt krijgen, zonder eerst te overleggen met het team dat uw kanker behandelt. Vergeet niet altijd uw diarreeremmers bij u te dragen, voor het geval u ze nodig heeft.

Omgaan met diarree

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen in uw eetpatroon om de consistentie van uw ontlasting te verbeteren en diarree te voorkomen. Probeer vet en gekruid eten te vermijden, want daar wordt de diarree erger van. En probeer vaker, maar kleinere hoeveelheden te eten.2

Eet voedsel dat pectine bevat. Pectine is een in water oplosbare vezel die diarree lijkt tegen te gaan:1
Als u diarree heeft kunt u het beste voedsel etsen dat vezelarm is en veel pectine bevat.
Sommige van deze suggesties wijken af van het gebruikelijke advies voor gezonde voeding. Vraag uw behandelteam of ze u kunnen doorverwijzen naar een diëtist als u het onduidelijk vindt.

Diarree kan betekenen dat u veel vocht verliest. Zelfs een lichte vorm van uitdroging kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid, gebrekkige concentratie en slecht geheugen, hoofdpijn, meer spanning en angstgevoelens.3,4 Drink minstens drie liter per dag als u diarree heeft. Probeer de volgende producten niet te eten/drinken:

 • Koffie, thee, cola, chocola en ander cafeïnehoudend eten en drinken (kleine hoeveelheden cafeïnevrij
 • thee en koffie mogen wel)
 • Alcohol
 • Koolzuurhoudende drank
 • Melk en zuivelproducten (probeer in plaats daarvan lactosevrije melk of sojamelk)

Let ook extra goed op uw hygiëne als u diarree heeft:1

 • Gebruik zachte tissues voor reiniging na de ontlasting
 • Beter deppen dan vegen
 • Gebruik een barrièrecrème (die een beschermend laagje achterlaat) om de gevoelige huid rondom de anus te beschermen
 • Ga vaak in bad of onder de douche om het gebied met zeep en warm water te reinigen
 1. Vogel W. Principles of symptom management. In Mosby’s Oncology Nursing Advisor: A Comprehensive Guide to Clinical Practice. Ed: Newton S et al. 2009.339–439. Elsevier Mosby, St Louis, Mo.
 2. National Cancer Institute. Nutrition in cancer care – patient version (PDQ). Te raadplegen op: www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/appetite-loss/nutrition-pdq/#link/_326.
 3. Armstrong LE et al. J Nutr 2012; 142 (2): 382–388.
 4. Ganio MS et al. Br J Nutr 2011; 106 (10): 1535–1543.

U verlaat de website

U staat op het punt Melanoominfo.nl te verlaten. Vanaf dit moment is Roche niet meer verantwoordelijk voor de geleverde content.