lady

Broodje aap

Sectie: De feiten

Broodje aap1,2

Er is bij u uitgezaaid melanoom vastgesteld en u gaat een onzekere en moeilijke periode tegemoet. Het is alleen maar logisch dat u veel vragen en zorgen heeft. We bespreken hier enkele misvattingen rondom melanoom en geven u de feiten over de aandoening. Maar het is ook belangrijk dat u weet dat u voor vragen over uitgezaaid melanoom of de behandeling ervan altijd bij uw behandelteam terecht kunt.

De onderstaande veelvoorkomende misvattingen rondom uitgezaaid melanoom en de behandeling ervan komen u misschien bekend voor.

Melanoom is erfelijk
Melanoom is in principe geen genetisch overdraagbare aandoening. Uitzondering hierop is het ‘Familial atypical multiple mole-melanoma (FAMMM) syndrome’.
Uw naaste familieleden lopen misschien meer risico dan de gemiddelde bevolking, simpelweg omdat we meestal dezelfde huidskleur en hetzelfde huidtype hebben als onze naaste familieleden.
Alleen mensen met een lichte huidskleur kunnen melanoom krijgen
Iedereen kan melanoom krijgen. Maar mensen met een lichte huidskleur en met name mensen met veel sproeten hebben wel meer kans op huidkanker dan mensen met een donkere huid. Dat komt doordat mensen met een donkerder huid meer natuurlijke bescherming tegen ultraviolet (UV) licht hebben.
Melanoom kan alleen op de huid voorkomen
Melanoom kan voor het eerst optreden op uw huid, in uw ogen en op de slijmvliezen verspreid over uw lichaam, zoals de bekledende laag van uw bijholten, neusholte, mondholte, vagina en anus. De diagnose uitgezaaid melanoom wil zeggen dat de kanker zich heeft verspreid vanuit de oorspronkelijke eerste locatie naar andere delen van het lichaam.

De meest voorkomende locaties voor uitzaaiingen (metastasen) zijn de lymfeklieren, longen, lever, hersenen en andere plaatsen op de huid.

Ik hoef me niet druk te maken om al die kleine moedervlekjes op mijn huid
Als u moedervlekken heeft, is het belangrijk dat u ze regelmatig controleert. Dit is nog belangrijker als bij u uitgezaaid melanoom is vastgesteld. Dingen waar u op moet letten zijn veranderingen in vorm, omvang of kleur van moedervlekken en of ze jeuken of bloeden. Als u zich ooit zorgen maakt over moedervlekken op uw lichaam, neem dan altijd contact op met uw behandelteam.
Ik heb al huidkanker dus ik hoef me niet meer druk te maken over zonbescherming
Mensen met uitgezaaid melanoom moeten extra voorzichtig zijn in de zon. Dat komt doordat sommige behandelingen uw gevoeligheid voor UV-straling kan verhogen.

Zonnebrand biedt bescherming tegen de schadelijke straling van de zon, maar alleen als u een product kiest met een hoge beschermingsfactor (SPF) en dit grondig en regelmatig aanbrengt. U moet er altijd op letten dat u de schaduw opzoekt wanneer de zon op zijn sterkst is en dat u geschikte beschermende kleding draagt.

Kies bij het kopen van een zonnebrandmiddel een product dat bescherming biedt tegen UVA én UVB met een beschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger. Let erop dat u zich op tijd insmeert zodat het goed kan intrekken: minstens 20 minuten voordat u de zon in gaat. En smeer elke twee uur, of zo nodig eerder, opnieuw in. Breng de zonbescherming aan op alle, aan het zonlicht blootgestelde delen van de huid en let erop dat u royaal aanbrengt. Smeer zorgvuldig in; sommige plekken, zoals hoofdhuid, oren, handen en voeten worden gemakkelijk vergeten.

Een ‘basiskleurtje’ beschermt mij tegen verbranden
Helaas beschermt een kleurtje de huid niet tegen verbranden. Een bruin gekleurde huid kan zelfs een manier zijn voor de huid om zich te herstellen en verdere schade door de zon tegen te gaan. Om verbranden te voorkomen moet u eraan denken dat u zich elke dag insmeert met een zonnebrandmiddel en sterk zonlicht uit de weg gaat.
Ik word behandeld voor kanker dus ik kan niet meer thuis wonen, werken of mijn normale dingen doen
De meeste mensen met uitgezaaid melanoom worden poliklinisch behandeld, dus u kunt gewoon thuis blijven wonen en zoveel mogelijk doorgaan met uw normale leven. U kunt misschien nog een lange tijd uw gewone leven voortzetten met minimale verstoring. Maar wanneer er meer symptomen verschijnen moet u, samen met degene die voor u zorgt en uw behandelteam, misschien de gemaakte keuzes opnieuw bekijken. Bedenk wel dat er altijd hulp voor u beschikbaar is om uw leven zo goed en normaal mogelijk te kunnen leiden.
Als ik mijn behandelteam vertel over bijwerkingen van de geneesmiddelen, zetten ze de behandeling stop
Bijwerkingen kunnen optreden bij elk geneesmiddel en het is belangrijk dat ze in de tijd worden gevolgd en gecontroleerd. Het is voor uw eigen veiligheid en comfort dat u uw behandelteam vertelt over alle eventuele bijwerkingen die u heeft. Bijwerkingen betekenen niet per definitie dat uw behandeling wordt stopgezet. Maar sommige bijwerkingen zijn ernstiger en dan kan het behandelteam besluiten dat het voor uw eigen veiligheid beter is om andere behandelopties met u te bespreken.

  1. World Health Organization. Ultraviolet radiation and the INTERSUN programme. Te raadplegen op: http://www.who.int/uv/faq/skincancer/en/index1.html.
  2. Healthgrades. 10 melanoma myths. Te raadplegen op: http://healthguides.healthgrades.com/treating-advanced-melanoma/10-melanoma-myths

U verlaat de website

U staat op het punt Melanoominfo.nl te verlaten. Vanaf dit moment is Roche niet meer verantwoordelijk voor de geleverde content.