Wat is uitgezaaid melanoom?

Sectie: De feiten

Wat is melanoom?

Uw lichaam bestaat uit cellen die zich voortdurend delen om schade te herstellen of oude cellen te vervangen. Dit is een zeer fijn afgesteld proces. Maar soms groeien cellen ongecontroleerd waardoor een tumor ontstaat.

Melanoom is een vorm van kanker die wordt veroorzaakt door abnormale groei van cellen die melanocyten worden genoemd.1 Melanocyten zijn cellen die het pigment melanine aanmaken, dat zorgt voor de kleur van uw haar, ogen en huid.2

Melanoom kan optreden op uw huid (huidmelanoom), in uw ogen (oogmelanoom) en op de slijmvliezen verspreid over uw lichaam, zoals de bekledende laag van uw bijholten, neusholte, mondholte, vagina en anus. Ongeveer 5–12% van alle melanomen is een oogmelanoom en in ongeveer 1% van de gevallen is er sprake van een melanoom op het slijmvlies.2 Dit betekent dat melanoom verreweg het meest voorkomt op de huid.

Deze website is bedoeld voor mensen met uitgezaaid huidmelanoom.

Wat zijn de stadia van melanoom?

Melanoom wordt meestal in stadia ingedeeld op basis van uiterlijke kenmerken, zoals oorspronkelijke locatie, diepte van de tumor en zweervorming. Melanoom kent 5 hoofdstadia, namelijk:1

Stadium 0
De melanoomcellen bevinden zich uitsluitend in de bovenste laag van de huid en hebben zich niet verspreid naar diepere lagen.
Stadium 1
Het melanoom is minder dan 2 mm dik en er is geen sprake van zweervorming (ulceratie). De tumor bevindt zich alleen in de huid en heeft zich niet verspreid naar andere delen van het lichaam.
Stadium 2
Het melanoom is dikker dan 2 mm en er kan wel of niet sprake zijn van zweervorming. De tumor bevindt zich alleen in de huid en heeft zich niet verspreid naar andere delen van het lichaam.
Stadium 3
Er is wel of niet sprake van zweervorming. Het melanoom heeft zich verspreid naar nabijgelegen lymfeklieren of er zijn satelliet of in-transit uitzaaiingen.
Stadium 4
Melanoomcellen hebben zich vanuit de oorspronkelijke locatie verspreid naar andere delen van het lichaam zoals verder weg gelegen lymfeklieren en andere organen. Dit stadium wordt ook wel uitgezaaid melanoom genoemd.

Wat is uitgezaaid melanoom?

Tumoren die het omliggende weefsel niet binnendringen of zich niet naar andere delen van het lichaam verspreiden (metastaseren), worden goedaardige tumoren genoemd hoewel ze soms gepaard kunnen gaan met ernstige symptomen. Melanoom is een vorm van kanker, wat betekent dat het ingroei in het omliggende weefsel kan vertonen. Kankercellen kunnen ook van de tumor (het melanoom) afbreken en zich naar andere delen van het lichaam verplaatsen, waar ze zich nestelen. Hiermee is het zaadje geplant voor een nieuwe tumor die ter plekke groeit. Artsen noemen dit uitgezaaid (of gemetastaseerd) melanoom.

De meest voorkomende plekken waar melanomen naar uitzaaien zijn:1

  • Overige delen van de huid
  • Lymfeklieren
  • De longen
  • De lever
  • De hersenen
  1. Cancer Research UK. The skin and melanoma. Te raadplegen op:  http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/type/melanoma/about/the-skin-and-melanoma.
  2. Melanoma Research Foundation. What is melanoma? Te raadplegen op: http://www.melanoma.org/understand-melanoma/what-is-melanoma/ocular-melanoma.

U verlaat de website

U staat op het punt Melanoominfo.nl te verlaten. Vanaf dit moment is Roche niet meer verantwoordelijk voor de geleverde content.