praten-met-uw-behandelteam

Praten met uw behandelteam

Goed overleg tussen u en uw behandelteam is van essentieel belang om er zeker van te zijn dat u alle zorg en steun krijgt die u nodig heeft. Maar dat is niet altijd gemakkelijk en het vergt tijd en inspanning van beide kanten.

Om ervoor te zorgen dat uw behandelteam u de zorg en steun kan geven die u nodig heeft, moet u open en eerlijk zijn.

Samen vormen u en uw behandelteam een partnerschap met een gezamenlijk doel: uw klachten verlichten en u zo gezond en comfortabel mogelijk houden. Naarmate uw kanker erger wordt, zult u uw behandelteam waarschijnlijk vaker moeten zien. Het is dan ook heel belangrijk dat er een vertrouwensband is tussen u en de leden van uw behandelteam, zodat u zich vrij voelt om vragen te stellen en ook weet dat het antwoord dat u krijgt in uw belang is.

Afspraken voorbereiden

Of u nu een nieuwe medewerker ziet of iemand van het behandelteam die u al vaker heeft gezien, de volgende tips kunnen ervoor zorgen dat alles aan bod komt waar u over wilt praten tijdens uw afspraak.

  • Wees bereid om open te praten over hoe u zich voelt en geef eerlijke antwoorden. Het heeft geen zin om stoer te doen over dingen als u het moeilijk heeft. Uw behandelteam is er om u te helpen, om uw klachten te behandelen en om de groei van uw kanker zo lang mogelijk tegen te houden. Maar dat kunnen ze alleen doen als u eerlijk en juist aangeeft hoe het met u gaat, zowel lichamelijk als emotioneel en mentaal
  • Maak een lijst van dingen waarover u zich zorgen maakt. Het is makkelijk om vragen te vergeten die u wilde stellen aan uw behandelteam wanneer u daadwerkelijk uw afspraak heeft, vooral wanneer u bezorgd en gespannen bent. Noteer vragen of punten van zorg die u tussen uw afspraken heeft en neem deze mee om te bespreken op de betreffende dag. Heeft u bijvoorbeeld last gekregen van een nieuwe klacht waar u iets over wilde vragen? Heeft u een vraag over uw behandeling? Het meenemen van een vragenlijstje kan ervoor zorgen dat u alle antwoorden krijgt die u nodig heeft voor uw gemoedsrust
  • Neem een dierbare mee. Soms helpt het om naar uw afspraken iemand mee te nemen die u vertrouwt. Die persoon kan praktische hulp bieden met bijvoorbeeld het vervoer naar de afspraak, maar hij/zij kan u ook enorm helpen door u te herinneren aan zaken die u wilt bespreken. Als er iemand is die u verzorgt, dan kan het handig zijn die persoon mee te nemen naar de afspraken zodat hij/zij ook hoort wat het behandelteam te vertellen heeft. Die persoon kan zijn/haar mening geven over hoe het met u gaat sinds de vorige afspraak of hij/zij kan zelf met vragen komen.

U verlaat de website

U staat op het punt Melanoominfo.nl te verlaten. Vanaf dit moment is Roche niet meer verantwoordelijk voor de geleverde content.