GettyImages-477424134

Samen besluiten nemen

Als u zelf betrokken bent bij besluiten over uw behandeling, is de kans groter dat u de juiste behandeling krijgt voor u en uw persoonlijke omstandigheden. Wees niet bang om uw mening te geven als uw behandelteam iets voorstelt waar u niet zeker van bent of waar u zich niet prettig bij voelt. Op die manier kunnen u en uw behandelteam (en misschien ook uw verzorger) samen een plan opstellen dat aan uw behoeften voldoet. Dingen om rekening mee te houden als u uw behandelopties bespreekt:

  • Praat over uw opties. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor uitgezaaid melanoom, en als uw kanker erger wordt zult u waarschijnlijk ook weer een andere behandeling krijgen. Vraag uw behandelteam om aan u uit te leggen welke opties er in elk stadium zijn, zodat u er zeker van bent dat u steeds gezamenlijk de behandeling kiest die het beste voor u is.
  • De risico’s en voordelen begrijpen. Alle behandelingen hebben risico’s en voordelen, en alleen als u die allemaal kent kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Zorg ervoor dat u weet wat de eventuele bijwerkingen zijn van elke behandeloptie, wat dat voor u zou betekenen en hoe groot de kans is dat de behandeling bij u in uw huidige omstandigheden zal aanslaan
  • Houd ook rekening met uw levensvisie en omstandigheden. Wanneer u nadenkt over een te kiezen behandeling en zorg, bedenk dan ook wat die behandeling zou betekenen voor uw dagelijkse leven. Als u door een bepaalde behandeling iets wat u leuk vindt niet meer kunt doen, is er dan ook een alternatief waarbij dat niet het geval is? Uw behandelteam moet weten wat het belangrijkst voor u is, zodat ze samen met u een behandelplan kunnen opstellen dat tegemoet komt aan uw behoeften

Wees niet terughoudend

Praten over gevoelige onderwerpen met de mensen van uw behandelteam lijkt misschien eng, maar het voeren van persoonlijke gesprekken maakt gewoon deel uit van hun werk. Om tot een oplossing te komen voor uw probleem moet u echt eerlijk en open zijn over wat het probleem is. Een goed behandelteam neemt al uw zorgen serieus en gaat samen met u op zoek naar een oplossing.

Vraag om privacy

Hoewel het nuttig kan zijn om een dierbare mee te nemen naar uw afspraken, is het ook belangrijk dat u onthoudt dat het bezoek u en uw behandelteam betreft. Misschien wilt u ook wat tijd om te praten over persoonlijke zaken zonder uw dierbare erbij. Als u even alleen bent met iemand van uw behandelteam of na een lichamelijk onderzoek, dan is dat misschien een goed moment om eventuele persoonlijke kwesties ter sprake te brengen. Maar u kunt uw begeleider ook altijd vragen om even in de wachtkamer te blijven voor een deel van de afspraak. Door deze persoon vooraf te laten weten dat u ook wat tijd alléén wilt praten met uw behandelteam, begrijpt hij/zij beter waar u het meest bij gebaat bent tijdens een afspraak en zo voorkomt u netelige situaties.

U verlaat de website

U staat op het punt Melanoominfo.nl te verlaten. Vanaf dit moment is Roche niet meer verantwoordelijk voor de geleverde content.