Naar doelen toewerken

Sectie: Leef uw leven

Het is niet gemakkelijk om de diagnose uitgezaaid melanoom te accepteren, maar het hoeft niet te betekenen dat uw leven nu stil komt te staan. Bedenk wat u wilt bereiken en maak een begin met het organiseren van uw tijd zodat u zich kunt gaan richten op de dingen die belangrijk zijn voor u.

Onderzoek wat uw ambities zijn

Iedereen heeft andere ambities en ook die van u zijn uniek en alleen van u in uw persoonlijke omstandigheden. Waarschijnlijk gaat het dan niet alleen om uzelf, maar ook om dingen die u met uw dierbaren wilt doen. Het lijkt misschien moeilijk om hiermee te beginnen, maar bedenk wat echt belangrijk voor u is en neem dat als uitgangspunt.

Hier zijn een paar ideeën om u op weg te helpen:

Tijd besteden met de mensen van wie u houdt
Zorg ervoor dat uw dierbaren weten hoe belangrijk ze voor u zijn en hoeveel u hun vriendschap, liefde en steun waardeert. U wilt misschien ook weer in contact komen met mensen die u al een tijd niet heeft gezien, om herinneringen op te halen en weer te weten waarom u graag bij ze bent.
Activiteiten plannen
Dat kan een hobby zijn die u samen met uw vrienden heeft, of iets doen wat u altijd al had willen doen of iets simpels als een avondje koken voor de mensen waar u van houdt. Veel mensen vinden het fijn om deze gezamenlijke herinneringen te creëren; het zijn de waardevolste momenten voor henzelf en de mensen om hen heen.
Dingen zien
Bedenk waar u heen wilt en ga dit organiseren. Dat kan een reis zijn naar een plek waaraan u mooie herinneringen heeft of een reis naar een plek waar u altijd al naartoe hadden willen gaan. Betrek uw dierbaren erbij en maak samen plannen voor een reis.
Iets nieuws leren
Het is nooit te laat om te leren, en daar van te genieten. Heeft u bijvoorbeeld altijd al een kunstwerk willen maken of leren dansen? Tijd investeren in afleiding is een goede manier om stress te verminderen en uzelf te uiten.
Maak een doos met herinneringen
Maak iets leuks of moois voor uw dierbaren waarmee u laat zien hoe belangrijk ze voor u zijn. U kunt daarbij denken aan het maken van een video, het schrijven van brieven of het verzamelen van foto’s of andere bijzondere voorwerpen waarmee u laat zien waarom bepaalde herinneringen zo waardevol voor u zijn. Soms is het mooiste cadeau dat u iemand kunt geven laten zien dat u dankbaar bent dat die persoon in uw leven is.

Gefocust blijven

Door op zoek te gaan naar de dingen die belangrijk voor u zijn, blijft u gemotiveerd om door te gaan. Het is gemakkelijk om helemaal op te gaan in uw behandeling of moeilijke gevoelens en te vergeten dat er ook nog dingen zijn in het leven waar u van kunt genieten. Sommige dagen zullen moeizamer zijn dan andere, maar als u gefocust blijft op wat u wilt bereiken en waarom dat belangrijk voor u is, kan dat u helpen om met uw veranderende situatie om te gaan en positief te blijven.

U verlaat de website

U staat op het punt Melanoominfo.nl te verlaten. Vanaf dit moment is Roche niet meer verantwoordelijk voor de geleverde content.