werken-met-uitgezaaid-melanoom

Werken met uitgezaaid melanoom

Sectie: Leef uw leven

Dankzij de behandelingen die er momenteel zijn voor uitgezaaid melanoom, kunt u blijven deelnemen aan dagelijkse activiteiten, voor uzelf zorgen en blijven werken.

Veel mensen vinden het fijn om te kunnen blijven werken en zouden het moeilijk vinden om dat op te geven. Het is verstandig om goed na te denken over wel of niet blijven werken en dit ook te bespreken met uw familie en uw behandelteam. Het zal afhangen van hoe ver uw uitgezaaide melanoom is gevorderd, de klachten die u heeft, hoe inspannend uw werk is, de omgeving waarin u werkt en uw financiële situatie. Als u besluit om te blijven werken, zult u dat besluit steeds weer moeten heroverwegen naarmate de ziekte erger wordt.

De keuze is aan u

Het is helemaal uw eigen keuze aan wie u vertelt dat u ziek bent. Maar als u zich goed voelt en blijft werken, is het misschien wel zo verstandig om uw werkgever in te lichten. Waarschijnlijk moet u vaker vrij nemen, bijvoorbeeld als u zich niet lekker voelt of als u een afspraak heeft in het ziekenhuis. Ook heeft u emotioneel nogal wat te verwerken en door de frustratie en emoties die de diagnose van uitgezaaid melanoom teweegbrengt, kunt u uw werk misschien minder goed uitvoeren dan voorheen. Als uw werkgever niet weet wat er met u aan de hand is, zal hij/zij u niet kunnen steunen of verlof geven. Probeer dus open en eerlijk te zijn over wat er aan de hand is.

Omdat sommige behandelingen uw huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht, zou het zo kunnen zijn dat u uw werk niet meer kunt doen als u veel buiten werkt. Praat met uw werkgever over mogelijkheden om sommige taken binnen te doen als het kan.

Uitgezaaid melanoom heeft bij iedereen een andere uitwerking en u zult uw manier van leven moeten aanpassen naarmate uw ziekte erger wordt, vooral als u nog werkt. Dingen waar u rekening mee moet houden als u nog werkt:

  • U zult meer pauzes moeten inlassen gedurende de dag om genoeg energie over te houden
  • U moet misschien uw eetgewoonten aanpassen en vaker kleinere maaltijden nemen gedurende de werkdag
  • Vermoeidheid en lusteloosheid kunnen invloed hebben op uw slaappatroon, wat ertoe kan leiden dat u zich overdag rusteloos en gejaagd voelt. U bent er misschien niet helemaal bij met uw gedachten en kunt zich minder goed concentreren
  • Als u minder mobiel bent geworden, kan het lastiger zijn om naar uw werk en terug te reizen of om uw werk op dezelfde manier te blijven doen (bijvoorbeeld veel tillen of lang zitten)
  • Omgaan met bepaalde bijwerkingen op het werk die u liever voor uzelf houdt

Als de veranderingen die u doormaakt, u veel zorgen opleveren of als u het moeilijk vindt om te blijven werken, is het tijd om met uw behandelteam te praten; u moet dan misschien opnieuw bekijken of u nog wel in staat bent om te blijven werken of dat u zich op uw welzijn en lichaam moet gaan richten. Maar wees vooral niet bang om hulp te vragen. U zult in de loop van de tijd steeds meer hulp en steun moeten accepteren, van professionals, familie en vrienden.

U verlaat de website

U staat op het punt Melanoominfo.nl te verlaten. Vanaf dit moment is Roche niet meer verantwoordelijk voor de geleverde content.