banner-wat-is

Uw rol als mantelzorger

Uw rol als mantelzorger

U verzorgt iemand met uitgezaaid melanoom en daardoor kunt u een echt verschil maken in de kwaliteit van leven van die persoon. Maar het is een moeilijke en uitdagende taak en niemand zou daar alleen voor moeten staan.

De taken die u als mantelzorger uitvoert zijn van veel dingen afhankelijk, zoals uw band met uw dierbare, hoe ver het melanoom is uitgezaaid, hoe mobiel de persoon is, hoe goed zijn/haar klachten onder controle zijn en in welke mate die persoon u toelaat om te helpen. Als de ziekte voortschrijdt, zult u merken dat uw dierbare steeds afhankelijker van u wordt voor het uitvoeren van alledaagse handelingen die hij/zij niet zelf meer kan doen.

Over het algemeen is de hulp van een mantelzorger te verdelen in drie categorieën:

Helpen met praktische zaken
 • Huishouden doen
 • Boodschappen doen
 • Maaltijden bereiden
 • Financiële zaken regelen
Lichaamsverzorging
 • Baden
 • Aankleden
 • Tillen en hulp bij mobiliteit
 • Helpen met eten en drinken
Emotionele steun bieden
 • Praten
 • Luisteren
 • Aanwezig zijn

Er zijn verschillende dingen die u in deze tijd voor uw dierbare kunt doen om hem/haar te steunen en te helpen met zijn/haar behandeling en kanker:

Blijf geïnformeerd

Door zoveel mogelijk te weten te komen over uitgezaaid melanoom en de behandeling van uw dierbare kunt u samen een routine opbouwen en u voorbereiden op wat komen gaat en daar uw plannen op afstemmen.

Om de beste uitwerking van de behandeling te bereiken is het heel belangrijk dat uw dierbare de medicatie precies zo neemt als het behandelteam heeft voorgeschreven. Het is voor u dan ook een heel belangrijke taak om ervoor te zorgen dat uw dierbare zijn/haar medicatie op tijd inneemt en u kunt samen een routine opbouwen zodat u beiden denkt aan het innemen van de medicatie. Terwijl u beiden went aan de nieuwe routine, is het misschien handig om op zichtbare plekken geheugensteuntjes te plakken, of een wekker te zetten, zodat u weet wanneer het tijd is voor de volgende dosis.

Blijf alert

Als mantelzorger bent u in een uitstekende positie om te letten op symptomen van verder voortschrijden van het uitgezaaide melanoom en bijwerkingen van de behandeling. Elk geneesmiddel kan bijwerkingen hebben en deze kunnen soms ook ernstig zijn. Als u weet welke bijwerkingen kunnen optreden bij de geneesmiddelen die de patiënt krijgt, kunt u ook beter eventuele symptomen van die bijwerkingen herkennen. Als u denkt dat uw dierbare een bijwerking heeft van de behandeling, neem dan contact op met het behandelteam.

Sommige mensen met uitgezaaid melanoom hebben soms klachten die ze niet aan hun behandelteam vertellen, maar die wel onnodig lijden kunnen veroorzaken. Zo zijn angstgevoelens en depressie op zich al erg genoeg maar ze kunnen daarbij ook echt de pijn versterken. En andersom kan pijn die slecht onder controle is, de gevoelens van depressie en angst ook weer versterken. Laat het behandelteam altijd weten of u denkt dat de persoon met uitgezaaid melanoom last heeft van pijn, ongemakken of vervelende bijwerkingen.

Mensen met uitgezaaid melanoom trekken zich soms terug. In sommige gevallen komt dat door depressieve gevoelens en in dat geval kan het behandelteam misschien iets doen. Maar in andere gevallen is het verlies van interesse in de dingen en mensen om hem/haar heen, zelfs dierbaren, een natuurlijk onderdeel van een proces van geleidelijke terugtrekking uit deze wereld. Als u zich zorgen maakt over een symptoom (bij de patiënt of bij uzelf), praat dan met het behandelteam.

Gezond blijven leven

Gezond blijven eten en leven is goed voor u én uw dierbare. Goed eten en regelmatig bewegen is goed voor het humeur en de slaap en het gaat ook vermoeidheid tegen. Maar u merkt misschien dat uw dierbare er moeite mee heeft om zijn/haar manier van leven op dezelfde manier als voorheen voort te zetten.

Naarmate de kanker voortschrijdt, wordt het steeds moeilijker voor uw dierbare om zichzelf schoon te houden. Sommige behandelingen tasten het immuunsysteem aan, waardoor de patiënt vatbaarder wordt voor infecties. Het is echt heel belangrijk dat de persoon met uitgezaaid melanoom een goede hygiëne handhaaft om zijn/haar lichaam te beschermen tegen schadelijke bacteriën en andere organismen die infecties kunnen veroorzaken. Hier volgen enkele tips om uw dierbare te helpen met zijn/haar persoonlijke hygiëne en zelfstandigheid, maar praat ook met het behandelteam als u vragen heeft of zich ergens zorgen over maakt:

 • Vloeibare zeep of een washand met zeep zijn vaak gemakkelijker te hanteren dan een stuk zeep
 • Een spons rond de steel van een haarborstel en tandenborstel en rondom flesjes zorgt voor meer grip
 • Tandpasta pompjes zijn vaak gemakkelijker te gebruiken dan een tube
 • Een elektrisch scheerapparaat is misschien beter te hanteren dan een mesje
 • Probeer een douchespons met lange steel
 • Een stoel of bankje in de douche of het bad kan helpen voor mensen die erg moe zijn
 • Een rubber mat voorkomt uitglijden in de badkuip of de douche
Maak plannen

Als u een dierbare verzorgt, probeer dan te focussen op genieten van het leven. Dat helpt u beiden om beter om te kunnen gaan met de veranderingen die uitgezaaid melanoom veroorzaakt. Door haalbare plannen te maken en dingen te bedenken waar u naar uit kunt kijken, blijft u beiden gemotiveerd en houdt u controle.

Samen activiteiten plannen is leuk en lonend, vooral als u dingen kunt doen die u altijd maar voor u uit heeft geschoven. Praat met familie en vrienden om erachter te komen of zij ook iets willen doen. Dat hoeft helemaal niet iets groots te zijn, gewoon iets wat u allemaal leuk vindt om samen te doen.

U verlaat de website

U staat op het punt Melanoominfo.nl te verlaten. Vanaf dit moment is Roche niet meer verantwoordelijk voor de geleverde content.